Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΔΕΣΠΟΤΑ-ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ





Ζούμε σε μια χώρα όπου κάποιοι θεωρούν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν γνώμη η άποψη και πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να έχουν συναισθήματα.
Με την κατάλυση της Δικτατορίας όλοι ελπίζαμε ότι έγινε μια καινούργια αρχή για την πολύπαθη Δημοκρατία μας.
Όμως φαίνεται πως κάναμε λάθος και πως η δημοκρατική συνείδηση δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει σε τούτο τον τόπο όσο η άμετρη έπαρση κυβερνά στα
Κέντρα εξουσίας.
Πριν λίγους μήνες ,ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα σε μια φλεγόμενη ατμόσφαιρα από τον καύσωνα, τις πυρκαγιές αλλά και τα οικονομικά σκάνδαλα, προέβη σε «βαρυσήμαντες» δηλώσεις σχετικά με τα Κατοικίδια ζώα.
Προειδοποίησε τους πολίτες, με αυστηρό ύφος, να μην διατηρούν πάνω από δύο ζώα συντροφιάς στο σπίτι τους διότι είναι παράνομο, χωρίς βέβαια άλλες διευκρινίσεις.
Πολλοί που είχαν ένα σκύλο και δυο γάτες η δυο σκύλους και ένα παπαγαλάκι, προβληματίστηκαν για το ποιο ζώο από αυτά έπρεπε να πετάξουν στο δρόμο, διότι ο δρόμος κατά τον Κύριο Υφυπουργό και πολλούς άλλους γύρω από αυτόν, είναι το «φυσικό περιβάλλον των ζώων συντροφιάς».
Επίσης προσπάθησε να αποτρέψει όσους ευαίσθητους πολίτες φροντίζουν και διασώζουν αδέσποτα ζώα ξοδεύοντας προσωπικά τους χρήματα και πολύτιμο χρόνο γι’ αυτόν τον σκοπό, υποκαθιστώντας ουσιαστικά το Κράτος.
Κατά τις δηλώσεις του Κυρίου Υφυπουργού, μόνο οι Δήμοι έχουν το δικαίωμα της περισυλλογής και φροντίδας των αδέσποτων ζώων..
Όμως οι περισσότεροι Δήμοι και Κοινότητες αποφεύγουν συστηματικά εκτελέσουν το καθήκον τους συμμετέχοντας στα Προγράμματα για τα Αδέσποτα .
Μάταια οι Φιλοζωικές Οργανώσεις ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή του Νόμου:
την ίδρυση Καταφυγίων ,την χρηματοδότηση στειρώσεων, εμβολιασμών ,νοσηλειών κ.α. Η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει αδιάφορη στις εκκλήσεις των πολιτών για την σωστή διαχείριση των Αδέσποτων και προτιμούν την «διευθέτηση» του προβλήματος από «αγνώστους δράστες» οι οποίοι χρησιμοποιούν την μέθοδο της «φόλας» για να «καθαρίσουν» τους δρόμους από τα Αδέσποτα.
Μάλιστα την αποτρόπαια αυτή πράξη εναντίων αυτών των αθώων υπάρξεων που ασφαλώς δεν είναι υπεύθυνα για την εξαθλίωση τους, αποφεύγουν συνήθως οι τοπικές αρχές να καταδικάσουν δημόσια.
Υπάρχει ένας Νόμος ο 3170/2003 που αφορά τα κατοικίδια ζώα ,αδέσποτα ή όχι, ο οποίος έχει πολλές ασάφειες και εφαρμόζεται από τους αρμόδιους σε πολλές περιπτώσεις εις βάρος των ζώων και όχι υπέρ αυτών.
Δεν έγινε ποτέ καμιά προσπάθεια από το Κράτος για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις κυρώσεις που προβλέπει ο Νόμος για την κακοποίηση, δηλητηρίαση, έλλειψη ταυτοποίησης, εμβολιασμών και στειρώσεων των κατοικίδιων
ζώων. Επίσης κανένας Υπουργός δεν προέβη ποτέ σε δηλώσεις για να στιγματίσει την καθημερινή εγκατάλειψη των ζώων στους αφιλόξενους δρόμους της χώρας μας, η να καταδικάσει δημόσια το τρομερό αυτό «Φαινόμενο της Φόλας» . Αντίθετα μάλιστα με την σιωπή και την ανοχή τους υποθάλπουν αυτές τις άνομες πράξεις.
Στο Διαδίκτυο παρουσιάζονται καθημερινά αμέτρητες ιστορίες για την αυξανόμενη κακοποίηση αδέσποτων ζώων στην χώρα μας, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αδιαφορία των Ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αποτρέπει πολλούς ξένους τουρίστες να επισκεφτούν την χώρα μας.
Ωστόσο οι αρμόδιοι εξακολουθούν να υποκρίνονται θαυμάζοντας το «Ελληνικό Μοντέλο» όπου τα εγκαταλελειμμένα κατοικίδια, ζούνε «ελεύθερα» στους δρόμους των πόλεων και των χωριών στο «φυσικό» τους περιβάλλον και όχι κλεισμένα σε «άσυλα»!
Δυστυχώς όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, για όποιον θέλει να την δει.
Εκατοντάδες δυστυχισμένα ζώα περιφέρονται σκελετωμένα, άρρωστα, κατατρεγμένα, γυρεύοντας λίγη τροφή η νερό μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ αυξάνονται με γοργό ρυθμό καθώς τα περισσότερα αδέσποτα δεν είναι στειρωμένα.
Επίσης πολλά από τα κατοικίδια που έχουν κάποιο «αφεντικό» είναι καταδικασμένα να ζουν μόνιμα στα μπαλκόνια και στις βεράντες πολυκατοικιών ή δεμένα με ένα μέτρο αλυσίδα, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δίπλα σε απορρίμματα και βρώμικα νερά, στα κτήματα αγροτών όπου «προστατεύουν» τις καλλιέργειες, τα κοτέτσια η τα πρόβατα, ένα είδος δηλαδή ζωντανού σκιάχτρου.
Η εικόνα ενός σκελετωμένου σκύλου, μέσα σε ένα σκουριασμένο βαρέλι, χωρίς ένα δοχείο με νερό κάτω από τον εξοντωτικό ήλιο της υπαίθρου, είναι πραγματικά το σήμα κατατεθέν του «Ελληνικού Μοντέλου Φιλοζωίας»!
Το κατά τον Νόμο υπεύθυνο Υπουργείο αντί να βοηθήσει τα ζώα και αυτούς που τα προστατεύουν, επιλέγει να κυνηγήσει τους εθελοντές οι οποίοι συντελούν ένα
σημαντικό έργο διασώζοντας ανιδιοτελώς αδέσποτα ζώα και προσπαθούν να τα επανεντάξουν σε φιλόζωες οικογένειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ,πιστεύοντας ορθά, ότι το «φυσικό περιβάλλον» ενός κατοικίδιου ζώου είναι μόνο η θαλπωρή μιας ανθρώπινης αγκαλιάς.
Ο Κύριος Υφυπουργός χαρακτήρισε τις αποστολές των Αδέσποτων προς υιοθεσία στο εξωτερικό, «παράνομες εξαγωγές» και θεωρεί πως όλα αυτά τα ζώα προορίζονται για «πειραματόζωα», προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο άμεσα νομοταγείς επώνυμους πολίτες που αγωνίζονται να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στα καταδικασμένα αυτά πλάσματα.
Όπως είναι γνωστό, οι χώρες της Βορείου Ευρώπης έχουν παράδοση στην Φιλοζωία και τον Εθελοντισμό. Υπάρχουν κάποιες αναγνωρισμένες Ευρωπαϊκές Φιλοζωικές Οργανώσεις που διασώζουν και δίνουν για υιοθεσία ,αδέσποτους σκύλους και γάτες από όλες τις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης επιτελώντας ένα αξιόλογο έργο .Οι Νόμοι στις πολιτισμένες αυτές χώρες προστατεύουν ουσιαστικά τα ζώα και
οι παραβάτες διώκονται αυστηρά.
Τα σενάρια λοιπόν της κακόβουλης επιστημονικής φαντασίας είναι σαφώς αβάσιμα και υβριστικά .Εκτός αν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία τα οποία οι Αρχές οφείλουν να δημοσιοποιήσουν άμεσα διότι διαπράττουν αδίκημα αποσιωπώντας τα.
Στοιχεία για πειράματα, σε κατοικίδια ζώα τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Ελληνικό Τύπο, γίνονται στις πανεπιστημιακές Ιατρικές και Κτηνιατρικές σχολές όλης της χώρας αλλά πιθανόν και σε άλλα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς τα Αδέσποτα είναι τελείως ανυπεράσπιστα στους δρόμους και ο οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα να τα «εξαφανίσει» .
Ίσως ο Κύριος Υφυπουργός αλλά και οι γύρω από αυτόν, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όταν διασώζεις κάποιο ζώο που κινδυνεύει δεν μπορείς να το αφήσεις πάλι εκτεθειμένο στον δρόμο.
Η επανένταξη των Αδέσποτων σε φιλόζωες οικογένειες είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης της μακροζωίας τους.
Παρότι οι «εθνικόφρονες» φιλόζωοι επιθυμούν τα ζώα να επανεντάσσονται μόνο εντός της χώρας μας, γνωρίζουν καλά ότι αυτό δεν είναι εφικτό, διότι δεν έχουμε την απαραίτητη παιδεία και συνείδηση. Τα πιο πολλά από τα αδέσποτα που υιοθετούνται στην Ελλάδα, εγκαταλείπονται πάλι στον δρόμο, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.
Τελικά διερωτώμεθα γιατί οι Αρχές αφήνουν ατιμώρητους τους ασυνείδητους που παρανομούν εγκαταλείποντας τα ζώα τους στους δρόμους και καταδιώκουν τους ευσυνείδητους πολίτες που τα διασώζουν;
Γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ρίζα του με περιορισμούς στις εισαγωγές κατοικίδιων, επιβολή αυστηρών κυρώσεων για αποφυγή ταυτοποίησης , δωρεάν στειρώσεις για δεσποζόμενα ζώα από εθελοντές κτηνιάτρους για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν να δώσουν χρήματα για αυτό το σκοπό και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα για την διάδοση της Φιλοζωίας:
Επίσης θα θέλαμε να πληροφορηθούμε, που πήγαν αυτά τα κονδύλια (12.000.000 ε περίπου) τα οποία είχαν προγραμματιστεί, από τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων για προγράμματα σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, εφόσον σε κανένα Δήμο η Κοινότητα δεν εφαρμόστηκε ο Νόμος όλα αυτά τα χρόνια, για κατασκευή Καταφύγιων ιατρείων κλπ .Ακόμη και τις στειρώσεις , τα εμβόλια και τις νοσηλείες των Αδέσποτων, στις περισσότερες περιοχές της χώρας τις πληρώνουν οι ιδιώτες.
Πιστεύουμε πως είναι καιρός να ενωθούν όλοι οι Φιλόζωοι, προκειμένου να πιέσουν το Κράτος να συνεργαστεί επιτέλους μαζί τους για την επίλυση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος που υποβαθμίζει πολιτισμικά την χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: